Warmtepomp - Warmtepompen

Warmtepomp - Warmtepompen

Een warmtepomp is een energiezuinig alternatief voor de traditionelen CV Installatie en werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast maar dan in de omgekeerde richting.
Om de binnenzijde van de koelkast en de daarin opgeslagen producten in een koelkast af te koelen, moet de warmte, die in de koelkast ontstaat, afgevoerd worden. Deze warmte wordt aan de achterzijde van de koelkast via een verdamper (deze voelt warm aan, de warme kant is de condensor) afgevoerd, dit proces wordt aangedreven door een compressor. Op die manier kan men de binnenkant van de koelkast probleemloos tot -20 °C. koelen.
Dit komt omdat warmte altijd van een hoog naar een laag niveau stroomt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een warm glas water dat je in de winter buiten zet, het wordt koud zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen.



Warmtepomp Installatie
Foto: Ecoterm
Luchtgroep Warmtepomp
Foto: Ecoterm

Een warmtepomp onttrekt op een identieke manier warmte uit de aarde, het water of de lucht alnaargelang het type van installatie. Door de zonneschijn zit er in onze aardkorst en in de lucht een massa aan warmte opgeslagen. Deze warmte wordt vervolgens naar een hogere temperatuur gebracht door een compressor (verhoging van de druk) om dan via een pomp in de woning de centrale verwarming aan te sturen.
Er is dus enkel stroom nodig om de warmtepomp aan te drijven, de warmte wordt gewoon uit de aardkorst onttrokken. Het stroomverbruik van zo'n warmtepomp is echter zeer laag en je hebt geen gas of stookolie nodig.

Het systeem van een warmtepomp werkt op een lage verwarmingstemperatuur. Daarom moet je eigenlijk opteren voor een vloer- en/of wandverwarming, of een verwarming met overgedimensioneerde convectoren en/of radiatoren. Enkel deze systemen zijn in staat een degelijk verwarmingsrendement uit de lage temperatuurverwarming te halen.
Je kan je warmtepompinstallatie ook gebruiken voor de koeling van je woning in de zomermaanden maar je installatie moet echter hierop voorzien zijn. Dit heeft wel een negatief effect op de berekening van het E-peil van je woning.

Verschillende Warmtepomp Systemen

Verticale grondwarmtewisselaar (Water/Water)
Een verticale grondwarmtewisselaar (Open systeem) bestaat uit verschillende aardsondes, dit zijn buizen die door middel van een boortoren verticaal in de grond worden gebracht.
Een open systeem (of ook het water/water systeem genoemd) ga je water oppompen,afkoelen en terug injecteren in de grond. Bij deze verticale captatie ga je gesloten buizen inboren tot op een diepte van -50m tot -150m waardoorheen water/glycol circuleert.
Hier is de geologische situatie van de ondergrond een zeer belangrijke parameter bij het dimensioneren van de aardsondes . Daarom werkt de warmtepomp installateur nauw samen met een ervaren geologisch deskundige. Zo leveren met water verzadigde grondlagen, alsook grondlagen met een hoge grondwaterstroming, een groter vermogen op dan droge grondlagen. Vaste kleigronden hebben dan weer een lagere warmtegeleidbaarheid, met een lager vermogen tot gevolg.
De nodige warmte wordt hierbij dus uit het grondwater gehaald. De warmtepomp verwarmt daarmee het water voor de verwarmingsinstallatie.



Putboring voor warmtepomp
Foto: Gebo
Putboring voor warmtepompinstallatie
Foto: Gebo

Horizontale grondwarmtewisselaar (Aarde/Water)
Wanneer uit een studie blijkt dat de geologische diepte-omstandigheden ongustig zijn door de aanwezigheid van bijvoorbeeld Ieperiaanse kleilagen, dan zal een horizontale grondwarmtewisselaar (Gesloten systeem) in vele gevallen toch een uitkomst bieden om de nodige warmte te leveren. De horizontale grondwarmtewisselaars liggen niet ver onder het aardoppervlak, er wordt een leidingensysteem in de tuin aangebracht (captatienet) op 1,5m à 2m meter diepte.
Belangrijk bij een horizontaal warmtepomp syteem is de dimensionering ervan zodat dat een hoog rendement gewaarborgd blijft. De nodige warmte wordt hierbij dus uit de aarde onttrokken door de koelvloeistof te laten circuleren door het captatienet in de tuin.
De koelvloeistof die door de buisjes stroomt is een water/glycol mengsel (Sommige fabrikanten sturen de koelvloeistof ook door het net maar dit valt niet aan te bevelen)
De warmtepomp verwarmt met deze koelvloeistof het water voor de verwarmingsinstallatie.



Horizontale grondwarmtewisselaar
Foto: Ecoterm

Lucht Warmtewisselaar (Lucht/Water)
Als laatste warmtepompinstallatie is er ook de lucht een potentiële warmtebron Hier wordt een luchtgroep buiten de woning geplaatst en hier zal een ventilator de buitenlucht aanzuigen en deze langs een verdamper laten passeren om deze lucht af te koelen. Met de warmte die bij dit proces vrijkomt zal de warmtepomp het water voor de verwarming opwarmen.
Een voordeel van dit systeem is dat het veel goedkoper is dan de 2 voorgaande systemen en dat het ook kan gebruikt worden om om de woning te koelen Een nadeel van dit type warmtepompinstallatie is dat het rendement eerder aan de lage kant is zeker ten opzichte van geothermische warmtepompen. Deze warmtepomp zal dan ook slecht presteren bij lage buitentemperaturen.



Luchtgroep Warmtepomp
Foto: Mitsubishi Electric - Belklima
Warmtepomp Luchtgroep
Foto: Mitsubishi Electric - Belklima

COP - Performantiecoëfficient

Een warmtepompinstallatie levert de beste prestaties wanneer de temperatuur van het bronsysteem zo hoog mogelijk is, en de temperatuur van het afgiftesysteem zo laag mogelijk is. Des te kleiner het temperatuurverschil tussen het bron- en afgiftesysteem, des te minder vermogen nodig is om de energie te transporteren tussen deze twee systemen.
De prestatie van warmtepompsystemen wordt berekend door de 'afgifte-energie' te delen door de 'aandrijfenergie', het resultaat noemt men 'Coëfficiënt Of Performance' of kortweg COP performantiecoëfficient. Bij goed functionerende systemen ligt de COP boven de 4. Dit wil zeggen dat om vier delen nuttige warmte te produceren slechts één deel aandrijfenergie nodig is. De overige drie delen worden geleverd door het bronsysteem.
De COP van de warmtepomp is belangrijk om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrek van je installatie, hiervoor moet de COP 3 of hoger zijn.

Belangrijk bij de keuze van de warmtepomp installatie

Alvorens je aan een warmtepomp-installatie begint ga dan zeker langs bij enkele installateurs om elk hun mening te vragen over jouw specifiek geval. Een ga niet over één nacht ijs bij de keuze van het type installatie en je installateur. Vraag referentie-adressen!
De keuze van de warmtebron (Water, aarde of lucht) bepaald ook het type van warmtepomp en het daaraan gekoppelde rendement. Welk systeem voor jouw situatie het meest interessant is, hangt af van de natuurlijke omgeving. De meeste warmtepompen halen de warmte uit de grond.
Begin zeker ook niet aan een warmtepomp als je de woning niet voldoende geïsoleerd hebt. Interessant om weten is wel dat een warmtepomp zowel mogelijk is bij nieuwbouw als bij renovatieprojecten.

Voor nog meer gedetailleerde en technische informatie over warmtepomp-installaties vind je op de sites www.energik.be of www.energiesparen.be. Kijk ook eens op het - enegieforum - van de Bond Beter Leefmilieu om andere mensen hun ervaringen na te lezen.

Kostprijs en Premies

Een belangrijk nadeel van een warmtepomp installatie blijft het hoge prijskaartje. Door de grote aanbod aan diverse systemen kunnen we hier moeilijk een raming van de prijs geven. Je moet toch rekening houden dat zulke installatie je minimaal € 10.000 meer zal kosten dan een gewone CV-Installatie. Het nadeel van de hoge installatie prijs wordt echter voor een groot deel weggewerkt door het aanbod aan diverse subsidies en premies voor warmtepompen. Ook is er aan zo'n installatie weinig of geen onderhoud nodig en de warmtepomp installatie verbruikt zeer weinig energie.

Voor een actuele stand van zaken inzake Premies en Subsidies bezoek Premiezoeker.be



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 18°C

Max. 16°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners