Passief bouwen met houtskeletbouw

Passief bouwen met houtskeletbouw

Houtskeletbouw leent zich uitermate goed voor het bouwen van passiefwoningen. Het geraamte van een houtskeletbouw kan volledig opgevuld worden met isolatie wat een ruimtebesparing oplevert.
Ruimtebesparing ,omdat er niet zoals bij de klassieke bouwmethode naast de binnensteen pas isolatie kan geplaatst worden, en alzo de ruimtebesparing met een houtskeletbouw kan gerealiseerd worden. Bovendien is hout een duurzaam materiaal, mits het afkomstig is uit duurzaam bosbeheer.


Gecertificeerde Passiefwoning
Gecertificeerde Passiefwoning
Foto: Arkana
Gecertificeerde Passiefwoning
Gecertificeerde Passiefwoning
Foto: Arkana


Snelheid houtskeletbouw
Houtskeletbouw staat ook bekend om de snelheid van bouwen. De structuur van de wanden en vloeren kan op voorhand in het atelier opgebouwd worden los van slechte weersomstandigheden. De wanden en vloeren van de houtskeletbouw worden dan op 1 à 2 dagen volledig in mekaar gezet op de bouwplaats. Ook kunnen de ramen en deuren reeds op voorhand besteld worden en direct na het plaatsen van de houtskelet structuur gemonteerd worden.
Bij een traditionele bouw kunnen deze pas opgemeten worden na het plaatsen van de raam- en deur dorpels wat weer een bijkomende wachttijd van 6 à 8 weken met zich meebrengt.

Droge bouwmethode
Bijkomend voordeel van houtskeletbouw, t.o.v. baksteen en beton, is dat het een droge bouwmethode is. Traditionele bouwmethodes moeten 1 à 2 jaren uitdrogen en dit brengt dan weer extra verwarmingskosten met zich mee en ook voor de gezondheid is dit ook niet zo positief. De droge houtskelet bouwmethode heeft ook nog als voordeel dat het, in combinatie met de afwerking van bv. gipskarton wanden, een vochtregulerend karakter heeft voor een ideaal en gezond binnenklimaat.

Oververhitting
Door het gebrek aan thermisch inertie van een houtskeletbouw, door de lichte constructie in vergelijking met passiefbouw van baksteen en beton, zal de houtskeletbouw na oververhitting sneller afkoelen maar er zal ook weer sneller oververhitting plaatsvinden.
Het gebrek aan thermisch bufferend vermogen kan echter opgevangen worden door hiervoor aangepaste ventilatie en koelingsvoorzieningen te treffen.



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 10°C

Max. 8°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners