Alles wat je moet weten over sleutel op de deur bouwen

Ophanging Gordijnen dmv. Roedes en Rails

Het bevestigen van gordijnen kan door gebruik van roedes of rails. Rails worden meestal zo discreet mogelijk gemonteerd maar van gordijnroedes kan u een mooi stijlelement maken. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende afwerkingen zoals plooien, strikken, oogringen etc. … .
Met diverse accessoires kan u de look van uw gordijnen en overgordijnen meer personaliseren.

Gordijnroedes

Een gordijnroede wordt meestal gewoon tegen de muur gemonteerd en de gordijnstof wordt er dan aan bevestigd door gebruik te maken van ringen die over de roede schuiven. De stof kan ook zelf over de roede geschoven worden door gebruik te maken van decoratieve lussen of strikken.

Roedes zijn beschikbaar voor zowel een neutrale als klassiekere look. Als materiaal voor de gordijnroedes wordt er gebruik gemaakt van diverse houtsoorten of koper en brons worden ook dikwijls toegepast. Voor moderne en strakke interieurs wordt eerder gebruikt gemaakt van materialen als nikkel of edelstaal zoals aluminium. Deze roedes zijn ook minder bombastisch om alzo in het strakke interieur tot hun recht te komen.

Dunne spankabels horen thuis bij een jong, dynamisch of industrieel interieur, let er wel op dat je hieraan geen zware stoffen kan ophangen.
Als je gordijnen en overgordijnen hebt, kan je gebruik maken van dubbele montage waarbij je roede (voor overgordijn) en rail (voor gordijn) samen kan monteren.

Gordijnrails

Gordijnrails worden normaal gemaakt uit aluminium of PVC, met glijders of looprolletjes. Er zijn verschillende types in een I-, E- of U-vorm, elk met aangepaste lopers of glijders.

Onder glijders of lopers zitten ringetjes, hierin worden de haakjes gehangen die in het fronslint van het gordijn zitten. Als alternatief voor haakjes kan je ook gebruik maken van knijpers die zich in de gordijnstof kunnen vastzetten.

De rails kunnen op de muur, aan het plafond of in het raamkader gemonteerd worden, let er wel steeds op dat je voldoende bevestigingspunten neemt zodat rails niet kunnen gaan doorhangen.

Als je tijdens het ontwerp van je woning aan de raamaankleding denkt, kan je de gordijnen ook achter het plafond laten wegwerken, eventueel gecombineerd met een indirecte verlichting wat tot prachtige resultaten kan leiden.

Diverse afwerkingen

Bevestiging afwerkingen
Een Gewone zoom (bevestiging met knijpers)
Zoom met fronslint (bevestiging met haakjes)
Platte lussen
Oogringen
Strikken

Decoratieve afwerkingen
Zonder gestikte plooien
Met gestikte plooien: een platte plooi, vlinderplooi, Vlaamse plooi, etc. …

Accessoires

Sierbinders
Sierbinders houden de stof op zijn plaats wanneer de gordijn geopend is en zorgen voor een sierlijke val van het totale volume. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en uitvoeringen, zoals dezelfde stof als het gordijn, metalen haken die aan de muur worden gemonteerd, kralenkettingen, etc. … .

Trekkoorden of –stokjes
Deze zorgen ervoor dat de gordijnen niet te vlug vuil worden. Ook weer verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en materialen (metaal, hout, …)

Eindknoppen voor gordijnroedes
Dit zijn losse knoppen die aan de uiteindes van de roedes bevestigd worden en ze zorgen voor een finishing touch van de gordijnroede. Er is een bijna onbeperkte keuze in mogelijke materialen en zeker in vormen.

Gordijnringen
Gordijnringen worden dikwijls samen met de gordijnroedes verkocht, maar ze kunnen ook los verkregen worden. Veel keuzen in mogelijke stijlen en uitvoeringen.
In samenwerking met - Lees meer over Raamaankleding