De Interieurarchitect

De Interieurarchiect

Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor esthetiek en inrichten van een woning. Bij de inrichting van een interieur is dat gevoel onontbeerlijk, want met een goede smaak alleen kom je er niet. Het is een kwestie van combineren van de kennis over materialen, stijlen en nieuwe trends. Een interieurarchitect is van al deze markten thuis.

Informeer bij vrienden en kennissen of ze reeds goede ervaringen hebben gehad met een interieurarchitect. Maak een afspraken met meerdere interieurarchitecten en let er tijdens het gesprek op of het klikt tussen beide partijen. Vraag ook naar referenties en pols bij deze opdrachtgevers naar de samenwerking met de ontwerper



border=0
Foto: Arte

Het Ontwerp

Om een ontwerp op maat te kunnen laten maken, moet je de interieurarchitect duidelijk inlichten over wat je precies verwacht. Omlijn de opdracht duidelijk: om welke ruimte(s) gaat het en geef aan welke stijl(en) je graag ziet en welke kleuren en materialen hierbij jouw voorkeur wegdragen. Verzamel hiertoe afbeeldingen, tijdschriften, boeken,… die je aan de interieurarchitect - ontwerper kan voorleggen, hij of zij kan hiermee dan aan de slag.

Bespreek op voorhand ook een budget en een duidelijke (haalbare) timing af waarbinnen de interieurarchitect moet werken. Opzoekingen en prijsvragen van meubilair, technieken, materialen,… geven je al een idee van wat jouw wensen kunnen kosten, maar de interieurarchitect kan je hierbij helpen om een goede prijsraming van je project op te maken.

Architect en interieurarchitect combineren

Zowel de architect als de interieurarchitect zijn begaan met het interieur en het exterieur van de woning. Een architect zal zich natuurlijk iets meer bekommeren om het exterieur (gevelvlakken en raampartijen, volumes van de woning, situering van de vertrekken, …), interieurarchitect om interieur (afwerking van muren, vloeren en plafonds, inplanting lichtarmaturen, …). Alzo kan je hen laten samenwerken om tot betere synergieën in je woningconcept te bekomen.

Voor verbouwingen kan je zowel met een architect als met een interieurarchitect werken. Enkel als de interieurarchitect iets gaat veranderen aan dragende structuren zal hij gaan samenwerken met een architect.



border=0
Foto: Sigma Coatings

Vrij beroep met beschermde titel

Lang is het beroep van interieurarchitect / binnenhuishuisarchitect een totaal onbeschermd beroep geweest maar sinds 2006 is hier toch enige verandering in gekomen. Van toen af mag de titel van interieurarchitect niet zomaar meer gedragen worden door eenieder.

Het beroep van interieurarchitect is in die mate beschermd dat in feite eenieder de activiteit van binnenhuisarchitect nog steeds mag uitoefenen maar dat hij of zij geen gebruik mag maken van de beschermde titel naar de consument toe. Via deze beschermde beroepstitel wil men de deskundigheid van de interieurarchitect aantonen en een vorm van kwaliteitssignaal geven aan de consument.

Maar er zijn ook vormgevers voor je wooninrichting zonder specifieke opleiding die prachtig werk kunnen afleveren, maar deze mogen zich enkel interieurvormgever, woninginrichter of dergelijke noemen. En of je nu wil werken met een interieurarchitect of interieurvormgever vraag altijd naar referentieprojecten bij je eerste gesprek van reeds gerealiseerde werken en ga je daar informeren.

Opleidingen

Op het bachelor niveau is er de opleiding ‘interieurvormgeving’ maar hiermee mag niet de titel van interieurarchitect gedragen worden.

Om de titel van interieurarchitect / Binnenhuisarchitect te mogen dragen is een master opleiding interieurarchitect nodig, deze opleiding verloopt in de eerste bachelorjaren grotendeels gelijk met de opleiding tot architect, enkel de praktijkopdrachten zijn verschillend.

Vraag aan interieurarchitect / interieurvormgever welke opleiding hij of zij gevolgd heeft, dit is één van de selectiecriteria die je kan hanteren bij je keuze om met iemand in zee te gaan maar zoals hierboven reeds aangehaald is het belangrijk van referenties te bekijken, want het juiste gevoel om een woning in te richten kan je niet enkel op de schoolbanken aanleren.

Vergoeding

De vergoeding van de interieurarchitect wordt onderhandeld bij de contractbespreking. Afhankelijk van je interieurarchitect zijn verschillende formules mogelijk: een vast uurloon, een vast forfetair bedrag, een percentage op de uit te voeren werken (meestal 10 à 14%) of een regieprijs per vierkante meter.

Meer informatie over de interieurarchitect? www.ainb.be




In samenwerking met - Lees meer over De Interieurarchitect



Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 12°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners