Vlaanderen tegen 2050 helemaal volgebouwd

Vlaanderen tegen 2050 helemaal volgebouwd

Als Vlaanderen in hetzelfde tempo open ruimte blijft innemen, zal tegen 2050 de Vlaamse ruit bijna helemaal volgebouwd zijn. Dat blijkt uit een doctoraatsstudie aan de K.U.Leuven waarover De Tijd en De Standaard berichten.

Vlaanderen Volgebouwd tegen 2050

Geografe Lien Poelmans onderzocht voor haar doctoraat de verstedelijking in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daaruit blijkt dat in 1976 7,2 procent van de beschikbare ruimte in Vlaanderen en het Brussels gewest bebouwd was. In 1988 was dat al 11,7 procent, in 2000 18,3 procent. Aan dit tempo zitten we in Vlaanderen in 2050 aan 41,5 procent.

Parallel met bevolking en economie
Vooral de Vlaamse ruit, het verstedelijkte gebied tussen Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven, lijkt in dat scenario volgebouwd. "Onze cijfers lopen parallel met die van de voorspellingen voor bevolkingsgroei en economische groei. Het gaat niet alleen om nieuwe huizen, maar ook om locaties voor industrie en handel", aldus Poelmans.

"Een alarmerende evolutie", reageert Bond Beter Leefmilieu (BBL). "Wij pleiten voor inbreiding, in plaats van alle open ruimte vol te bouwen. En voor het behoud of zelfs voor herstel van natuurlijke overstromingsgebieden", vind de BBL.

Vandaag vindt op initiatief van Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters de rondetafel 'Samen denken over de Vlaamse ruimte' plaats, het startschot voor de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Bond Beter Leefmilieu zal er pleiten voor duurzaam landgebruik. Tegen het einde van deze legislatuur moet een nieuw ontwerpplan klaar zijn.

Bron: Het Laatste Nieuws Datum: 04-12-2010

Sociale media laatjebouwen

Project in de kijker

Max. 9°C

Max. 10°C

Cartoon & Bouwpret

Onze partners